Articles

Chase Elliott ansluter sig till racing royalty med 2020 NASCAR Cup Series championship

Chase Elliott vann sin första NASCAR Cup Series-titel söndag på Phoenix Raceway och gick med i sin far, Bill, som mästare i stock-car racing ’ s top division.vid 24 år, 11 månader och 11 dagar gammal blev Elliott den tredje yngsta Cup Series-mästaren i NASCAR-historien. Endast Jeff Gordon, som hävdade sin första titel på 24 år, tre månader och åtta dagar gammal 1995 och 1950-mästaren Bill Rexford (då 23 år) var yngre.

Elliott toppade andra finalister Denny Hamlin, Brad Keselowski och Joey Logano i säsongsavslutningen, som hölls för första gången på 1 mil Arizona oval. Hamlin, esset för Joe Gibbs Racing Den här säsongen, tävlade också om sin första Cup Series crown; Team Penske lagkamrater Keselowski och Logano sökte båda sina andra serietitlar.

”Jag är inte säker på att jag fortfarande ens vet”, sa Elliott när han frågades vad mästerskapet betyder för honom. ”Jag bara, man, Jag är förlorad för ord. Det här är otroligt. Herregud. Vi gjorde det. Jag menar, vi gjorde det. Det är allt jag har att berätta. Overklig.

”Championship crew chief, Alan Gustafson, är nu en NASCAR Cup Series mästare, och mycket förtjänt. Jag kan bara inte säga tillräckligt om vår grupp. Jag kände att vi tog några riktigt stora framsteg i år,och förra veckan var en enorm. Att komma ut ur det med en vinst och ett skott att komma hit och ha en chans att tävla är otroligt.”

relaterat: Race resultat | Chase Elliott vinner på Phoenix

ännu mer otroligt med tanke på Elliott var tvungen att komma från baksidan av fältet på grund av flera misslyckanden i pre-race inspektion. Elliott var dock redan upp till tredje plats i slutet av etapp 1. Sedan, han flyttade upp till andra i slutet av etapp 2 innan han tog över loppet i sista etappen.

Elliott slutade leda en tävlingshög 153 varv, inklusive de sista 43 kretsarna efter att ha passerat Logano i varv 270 av 312. Elliotts segermarginal var en rejäl 2.740 sekunder över Loganos lagkamrat Keselowski.

Elliott blev den fjärde föraren som tog ett körmästerskap till lagägaren Rick Hendrick. Hans marsch till titeln gav Hendrick Motorsports sin 13: e titel och dess första sedan 2016, när lagkamrat Jimmie Johnson gjorde det sista av hans rekordbindande sju mästerskap-allt med Hendrick Motorsports. Hendricks andra titlar kom från Gordon, en fyrfaldig mästare som tillbringade hela sin Cup Series-karriär med organisationen och 1996 titelvinnare Terry Labonte.

Elliott red in i eftersäsongsbilden med två segrar och avancerade sedan genom slutspelet med segrar i både omgången av 12 och omgången av 8 finaler. Längs vägen fortsatte han sin behärskning av vägbanans racing och sträckte sin vinststräcka till fyra med triumfer på Daytona International Speedway Road Course (en ny plats tillagd efter COVID-19 avstängning) och Charlotte Motor Speedway Roval. Hans andra segrar var karriär först, en på Charlottes ovala layout och den andra på Martinsville Speedway under säsongens näst sista lopp.

hans söndag triumf tar mästerskapet tillbaka till den lilla staden Dawsonville, Georgia, där Bill Elliotts marsch till hans enda Cup Series-titel firades 1988. Dawsonville Pool Room, en helgedom till Elliotts och andra Peach State racing legender, regelbundet jublade Bill Elliott segrar genom att låta sin signatur ”si-reen.”Poolrummets ägare skiftade dessa segerrop för att markera Chase Elliotts prestationer när han klättrade genom NASCAR national series-rankningarna.

relaterad: Chase Elliott genom åren / yngsta NASCAR Cup Series mästare

precis som sin far bar Chase Elliott nr 9 till ett mästerskap. De är den tredje far-son-duon som vinner Cup Series-titlar, efter Lee och Richard Petty, och Ned och Dale Jarrett — alla NASCAR Hall of Famers.

”allt du kan drömma om är en möjlighet, och jag har varit väldigt lycklig att ha det genom åren”, sa Elliott. ”Du vet, och det är allt tack vare några fantastiska människor. Mina föräldrar har uppenbarligen spelat en stor roll. Det senaste året har varit tufft. Jag förlorade min bästa vän för ett år sedan ikväll. Förlorade min mormor förra året. Och alla dessa saker för familjer närmare, så jag kan verkligen inte tacka dem tillräckligt.”

mästerskapet markerade Elliotts andra nationella serietitel. Han säkrade också NASCAR Xfinity Series-titeln som en rookie med JR Motorsports 2014.

titeln var också en första för besättningschef Alan Gustafson, som avslutade sin femte säsong ovanpå lagets pit box nr 9. Gustafsons Krona kom i sitt andra mästerskap 4 utseende; han hjälpte också till att vägleda fyra gånger mästaren Jeff Gordon till titelrundan i sin sista hela säsong 2015.