Articles

Chase Elliott sluit zich aan bij royalty racing met 2020 NASCAR Cup Series championship

Chase Elliott won zijn eerste NASCAR Cup Series titel zondag op Phoenix Raceway, samen met zijn vader, Bill, als kampioen van stock-car racing ‘ s top division.op 24 jaar, 11 maanden en 11 dagen oud werd Elliott de derde jongste Bekerkampioen in de NASCAR geschiedenis. Alleen Jeff Gordon, die zijn eerste titel claimde op 24 jaar, drie maanden en acht dagen oud in 1995, en 1950 kampioen Bill Rexford (toen 23 jaar oud) waren jonger.Elliott stond aan de top van de finalisten Denny Hamlin, Brad Keselowski en Joey Logano in de seizoensafsluiter, die voor het eerst werd gehouden op de 1-mile Arizona oval. Hamlin, de ace voor Joe Gibbs Racing dit seizoen, was ook concurreren voor zijn eerste Cup Series Kroon; Team Penske teamgenoten Keselowski en Logano waren beide op zoek naar hun tweede serie titels.”I’ m not sure that I still even know, ” zei Elliott toen hem werd gevraagd wat het kampioenschap voor hem betekent. “Ik ben gewoon, man, ik ben op een verlies voor woorden. Dit is ongelooflijk. Oh, mijn God. Het is ons gelukt. Het is ons gelukt. Dat is alles wat ik je te vertellen heb. Onwerkelijk.Alan Gustafson is nu kampioen van de NASCAR Cup Series en verdient het goed. Ik kan niet genoeg zeggen over onze groep. Ik had het gevoel dat we dit jaar grote stappen hebben gezet, en vorige week was een enorme. Om daar uit te komen met een overwinning en een kans om hier te komen en een kans om te racen is ongelooflijk.”

gerelateerd: Race results / Chase Elliott wint op Phoenix

nog ongelooflijker gezien Elliott van achteren uit het veld moest komen vanwege meerdere mislukkingen in de pre-race inspectie. Elliott was echter al op de derde plaats aan het einde van Fase 1. Aan het einde van de tweede etappe werd hij tweede, waarna hij de race in de laatste etappe overnam.Elliott eindigde aan de leiding van een race-high 153 ronden, inclusief de laatste 43 circuits na het passeren van Logano in ronde 270 van 312. Elliott ’s marge van de overwinning was een flinke 2.740 seconden op Logano’ s teamgenoot Keselowski.Elliott werd de vierde rijder die een kampioenschap won voor teameigenaar Rick Hendrick. Zijn mars naar de titel gaf Hendrick Motorsports zijn 13e titel en zijn eerste sinds 2016, toen teamgenoot Jimmie Johnson scoorde de laatste van zijn record-koppelverkoop zeven kampioenschappen-alle met Hendrick Motorsports. Hendricks andere titels kwamen van Gordon, een viervoudig kampioen die al zijn carrière in de Bekerreeks doorbracht bij de organisatie, en 1996 titelwinnaar Terry Labonte.

Elliott reed in het postseason picture met twee overwinningen, vervolgens door de Play-offs met overwinningen in zowel de Ronde van 12 en Ronde van 8 finales. Langs de weg, hij bleef zijn meesterschap van de weg-course racing, stretching zijn overwinning streak naar vier met triomfen op de Daytona International Speedway Road Course (een nieuwe locatie toegevoegd na de covid-19 shutdown) en de Charlotte Motor Speedway Roval. Zijn andere overwinningen waren eerste in zijn carrière, een op Charlotte ‘ s Oval lay-out en de andere op Martinsville Speedway in de voorlaatste race van het seizoen.zijn zondagse triomf brengt het kampioenschap terug naar het kleine stadje Dawsonville, Georgia, waar Bill Elliott ‘ s mars naar zijn enige Cup-titel werd gevierd in 1988. De Dawsonville Pool Room, een heiligdom voor de Elliotts en andere Peach State racing legendes, juichte regelmatig Bill Elliott ‘ s overwinningen door te klinken zijn handtekening “si-reen.”De eigenaren van de poolkamer verschoof die overwinningskreten om de prestaties van Chase Elliott te markeren terwijl hij door de NASCAR national series rangen klom.Chase Elliott door de jaren | jongste NASCAR Cup-kampioenen net als zijn vader droeg Chase Elliott de nummer 9 naar een kampioenschap. Ze zijn het derde vader-zoon duo dat Bekerreeksen won, na Lee en Richard Petty, en Ned en Dale Jarrett-allemaal NASCAR Hall of Famers.”All you can dream for is an opportunity, and I’ ve been very fortunate to have that over the years, ” Elliott said. “Weet je, en dat is allemaal te danken aan enkele geweldige mensen. Mijn ouders hebben duidelijk een grote rol gespeeld. Het afgelopen jaar was zwaar. Ik verloor mijn beste vriend ongeveer een jaar geleden vanavond. Ik verloor mijn oma vorig jaar. En al die dingen brengen families dichter bij elkaar, dus ik kan ze niet genoeg bedanken.het kampioenschap was de tweede nationale titel van Elliott. Hij verzekerde zich ook van de NASCAR Xfinity-titel als rookie voor JR Motorsports in 2014.de titel was ook een primeur voor crew chief Alan Gustafson, die zijn vijfde seizoen op de pitbox van het 9e team eindigde. Gustafson ‘ s Kroon kwam in zijn tweede Championship 4 verschijning; hij hielp ook begeleiden vier keer kampioen Jeff Gordon naar de titelronde in zijn laatste volledige seizoen in 2015.