Articles

Julio César Chávez

Chávez teki ammattilaisdebyyttinsä 17-vuotiaana. 12. ottelussaan 4. maaliskuuta 1980 Chávez kohtasi Miguel Ruizin Culiacánissa, Sinaloassa. Ensimmäisen erän lopussa Chavez sai iskun, joka tyrmäsi Ruizin. Kun kello soi, isku julistettiin diskaukseksi kehässä ja Ruiz julistettiin voittajaksi. Seuraavana päivänä hänen managerinsa Ramón Felix kuitenkin neuvotteli Meksikon nyrkkeilykomission kanssa, ja tarkemman tarkastelun jälkeen tulos kumottiin ja Chávez julistettiin voittajaksi.

Super FeatherweightEdit

Chávez voitti ensimmäisen mestaruutensa, vapautuneen WBC: n Super höyhensarjan tittelin, 13.syyskuuta 1984 tyrmäämällä meksikolaisen Mario ”Azabache” Martínezin Grand Olympic Auditoriumissa Los Angelesissa. Martínez oli ollut ottelun vedonlyöjien suosikki, mikä johtui osittain hänen aiemmasta voitostaan entistä WBC-liiton maailmanmestaria Rolando Navarettea vastaan tittelittömässä ottelussa. Huhtikuuta 1985 Chávez puolusti mestaruuttaan ykkössijoitettua haastajaa Ruben Castilloa (63-4-2) vastaan tyrmäämällä hänet kuudennessa erässä. Heinäkuuta 1985 Chavez voitti entisen ja tulevan mestarin Roger Mayweatherin toisen erän tyrmäyksellä. Elokuuta 1986 Chavez voitti kahdentoista erän enemmistöpäätöksellä entisen WBA-liiton ja tulevan IBF-liiton Super höyhensarjan mestarin Rocky Lockridgen Monte Carlossa. Seuraavassa ottelussaan hän voitti entisen mestarin Juan Laporten kahdentoista erän yksimielisellä päätöksellä. Maaliskuuta 1987 hän voitti ykkössijoitetun haastajan Francisco Tomas Da Cruzin (27-1-0) kolmannen erän tyrmäyksellä. Hän puolusti WBC-liiton Super höyhensarjan titteliään menestyksekkäästi yhteensä yhdeksän kertaa.

LightweightEdit

21.marraskuuta 1987 Chávez eteni kevytsarjaan ja kohtasi WBA: n kevytsarjan mestarin Edwin Rosarion. Ennen ottelua oltiin huolissaan siitä, miten Chávez hoitaisi siirron ylös painossa. Chávez kommentoi, ” Kaikki mitä olen saavuttanut mestarina, ja yhdeksän otsikko puolustusta, olisi heittää pois tappio Rosario.”Kaksikko oli vähällä vaihtaa iskuja lehdistötilaisuudessa sen jälkeen, kun Rosario uhkasi lähettää Chávezin takaisin Meksikoon arkussa. Chávez antoi lopulta uransa ratkaisevan suorituksen, kun hän kukisti Rosarion yhdennellätoista kierroksella TKO: lla voittaakseen tittelin. HBO Punchstat näytti Rosario lasku 263 731 lyöntiä heitetty taistelussa (36%) ja Chavez 450 743 (61%). Ottelun jälkeen Sports Illustrated otsikoi: ”aika tervehtiä Césaria: WBA: n kevytsarjan mestari César Chávez Meksikosta saattaa olla maailman paras ottelija.”

Huhtikuuta 1988 Chávez voitti ykkössijoitetun haastajan Rodolfo Aguilarin (20-0-1) kuudennen erän teknisellä tyrmäyksellä. Kesäkuuta 1988 hän voitti entisen kaksinkertaisen mestarin Rafael Limónin tekemällä seitsemännen kierroksen TKO: n. Myöhemmin samana vuonna hän yhdisti WBA-ja WBC-vyöt teknisellä päätöksellä voitolla mestari José Luis Ramírezista. Vahingossa sattunut päähän kohdistunut taklaus avasi haavan Ramírezin otsaan ja lääkäri keskeytti ottelun, lähettäen päätöksen tuomareiden tuloskortteihin siinä vaiheessa ottelua. Voittajaksi julistettiin Chávez, joka oli kaikkien pistesijojen edellä. Hän sai voiton jälkeen myös Ringin kevytsarjan tittelin.Chavez luopui WBA-ja WBC-liiton kevytsarjan titteleistään siirtyäkseen super kevytsarjaan.

Light WelterweightEdit

seuraavassa ottelussaan hän voitti WBC-liiton kevyen välisarjan tittelin kukistamalla Roger Mayweatherin toistamiseen. Mayweather ei tullut kulmastaan ulos kymmenennen erän jälkeen, vaan antoi Chavezille TKO-voiton. Vuonna 1989 Chávez voitti tulevan mestarin Sammy Fuentesin kymmenennessä erässä TKO: lla. Seuraavassa ottelussaan hän aiheutti Alberto de Las Mercedes Cortesille (44-0) uransa ensimmäisen tappion tekemällä kolmannen erän tyrmäyksellä.

Chávez vs. TaylorEdit

Pääartikkeli: Julio César Chávez vs. Meldrick Taylor

17.maaliskuuta 1990 hän kohtasi IBF: n kevyen välisarjan voittamattoman mestarin Meldrick Taylorin titteliottelussa. Taylorin viedessä ottelun Chavezille läpi 8. erän, Julio rallatteli neljässä viimeisessä erässä. Kun 12. erää oli jäljellä noin 30 sekuntia, hän iski kovan suoran oikean käden Taylorin leukaan, mikä satutti häntä pahasti. Pian tämän jälkeen hän kaatoi entisen olympiavoittajan. Vaikka Taylor nousi erotuomarin laskiessa kuusi, hän ei vastannut koherentisti erotuomari Richard Steelen kysymyksiin saatuaan pakollisen 8-luvun, vaan jatkoi köysistä kiinni pitämistä nurkassa, minkä seurauksena Steele keskeytti ottelun, kun ottelua oli jäljellä vain kaksi sekuntia. Monet nyrkkeilyfanit ja median edustajat olivat raivoissaan siitä, että Steele keskeyttäisi Taylorin voittaman ottelun, kun ottelua oli jäljellä vain kaksi sekuntia, kun taas toisten mielestä Steele oli oikeutettu keskeyttämään ottelun ottaen huomioon Taylorin tilan ja sen, ettei hän pystynyt vastaamaan Steelelle ennen ottelun päättymistä. Steele puolusti päätöstään sanomalla, että hänen huolensa on ottelijan suojeleminen riippumatta siitä, kuinka paljon erää tai ottelua on jäljellä. Kuten Steele asian ilmaisi, ” lopetin sen, koska Meldrick oli ottanut paljon hyviä laukauksia, paljon kovia laukauksia, ja oli aika sen lopettaa. En ole ajanottaja, enkä välitä ajasta. Kun näen miehen, joka on saanut tarpeekseen, lopetan taistelun.”The Ring nimesi sen” Fight of the Yeariksi ”1990 ja myöhemmin” Fight of the Decade ” 1990-luvulle. vaikka monet toivoivat välitöntä uusintaottelua, Taylor päätti siirtyä painoarvoltaan ylöspäin seuraavassa ottelussaan ja ottelijat kohtasivat uudelleen vasta 1994, jolloin Chávez dominoi ja tyrmäsi haalistuneen Taylorin kahdeksassa erässä.

tittelien yhdistämisen jälkeen Chávez kävi ahkerasti tittelipuolustuksia ja tittelittömiä otteluita. Joulukuuta 1990 hän voitti WBC-liiton pakollisen haastajan Kyung-Duk Ahnin (29-1) kolmannen erän tyrmäyksellä. Maaliskuuta 1991 hän kukisti WBC-liiton nelossijoitetun ottelijan John Duplessisin (34-1) neljännessä erässä TKO: lla. Syyskuuta 1991 Chávez voitti kahdentoista erän yksimielisellä päätöksellä entisen mestarin Lonnie Smithin. Huhtikuuta 1992 TKO: n voiton ykkössijoitetusta haastajasta Angel Hernandezista (37-0-2, 22 KOs) viidennellä kierroksella. Myöhemmin samana vuonna hän voitti Frankie Mitchellin (29-1) neljännellä kierroksella TKO: lle.

Chávez vs. CamachoEdit

12. syyskuuta 1992 Chávez kohtasi WBO: n kevyen välisarjan mestarin Hector ”Macho” Camachon (41-1-0, 18 KOs) erittäin odotetussa ottelussa. Chávez hallitsi Camachoa matkalla yksimieliseen ratkaisuvoittoon. Loppulukemat olivat Chávezin hyväksi 117-111, 119-110 ja 120-107. Kun presidentti Carlos Salinas de Gortari saapui ottelun jälkeen Meksikoon, hän lähetti paaville varatun erikoisauton viemään hänet lentokentältä presidentin kotiin.

Chávez vs. HaugenEdit

hänen vuonna 1993 Greg Haugenia vastaan ottelemansa trash talk oli Haugenilta, joka pilkkasi Chavezin 82 ottelun voittamatonta voittoputkea lähinnä ”Tijuana taxi drivers that my mother could have knocked out” ja vaati, että ”there aren’ t 130,000 Mexicans who can resource tickets” katsomaan ottelua Estadio Aztecassa. Chávez vastasi sanomalla: ”vihaan häntä todella pahasti. Kun hän katsoo minua, Haluan oksentaa. Aion antaa hänelle hänen elämänsä pahimman selkäsaunan; aion saada hänet nielemään sanat, jotka tulivat hänen likaisesta suustaan.”Lopulta 136274 ilmaantui tekemään ulkoilmaottelun yleisöennätyksen, kun he katselivat, kuinka Chávez pudotti Haugenin nopeasti ja sitten perääntyi ilmeisenä aikomuksenaan rangaista häntä hänen prefight-huomautuksistaan. Erotuomari oli kuitenkin nähnyt viidenteen erään mennessä tarpeeksi ja pysäytti sen Chávezin TKO-voittoon. Ottelun jälkeen Chávez kommentoi Haugenille, että ”nyt tiedät, etten tappele taksikuskien kanssa”, ja verinen Haugen vastasi, ” heidän on täytynyt olla kovia taksikuskeja.”Myöhemmin samana vuonna Chávez otti kuudennella kierroksella TKO: n voiton ykkössijoitetusta haastajasta Terrence Allista.

Tasapeli Whitakerin kanssa ja ensimmäinen uratappio

pääartikkeli: Pernell Whitaker vs. Julio César Chávez

kevyen välisarjan mestaruutensa 18 peräkkäisen puolustuspelin jälkeen Chávez (87-0) nousi vielä yhden painodivisioonan haastamaan Pernell Whitakerin (32-1) WBC-liiton välisarjan tittelistään syyskuussa 1993. 1980-luvun lopulta lähtien Chávez on useaan otteeseen sanonut haluavansa otella Whitakeria vastaan. Whitakerin tiimi, johon kuului muun muassa Lou Duva, kertoi The Ringille, etteivät he halunneet tuolloin otella Chavezia vastaan. Monien asiantuntijoiden silmissä Whitaker odotti Chávezin ikääntymistä. Ottelun lopputulos oli kiistanalainen enemmistöveto, jonka ansiosta Chávez pysyi voittamattomana Whitakerin säilyttäessä mestaruutensa. Useat yhdysvaltalaismediat, muun muassa The Ring ja Sports Illustrated, kritisoivat päätöstä. Sports Illustrated nosti Pernell Whitakerin seuraavan lehtensä kanteen yhden sanan otsikolla ” ryöstetty!”Chávez totesi ottelun jälkeen:” tunsin pakottavani otteluun … hän vain piteli minua liikaa ja heitti liian monta matalaa iskua.”Uusintaottelua ei tullut.

Chavez jatkoi kevyen välisarjan tittelinsä puolustamista ja 18.joulukuuta 1993 hän kukisti Brittiläisen Kansainyhteisön kevyen välisarjan mestarin Andy Holliganin (21-0-0) viidennessä erässä TKO: lla. Chávez kohtasi Frankie Randallin 29. tammikuuta 1994 ottelussa, jonka useimmat odottivat hänen voittavan helposti. Sen sijaan Randall tyrmäsi hänet ensimmäistä kertaa urallaan ja eteni jatkoon jaetulla voitolla, jolloin Chávez hävisi tittelin Randallille. Chávez syytti tappiostaan erotuomari Richard Steeleä, joka vähensi kaksi pistettä Chávezilta matalista iskuista, mikä vaikutti eroavaisuuteen pistetaulukoissa. WBC määräsi välittömästi uusintaottelun ja Chávez sai tittelin takaisin jaetulla teknisellä päätöksellä toukokuussa 1994. Ottelu käytiin kiivaasti, kun he törmäsivät päihin ja avasivat seitsemännessä erässä ison haavan Chávezin kulmakarvan yli. Päähän kohdistuneen iskun jälkeen kahdeksannen erän aikana erotuomari kutsui paikalle lääkärin, joka sitten keskeytti ottelun. WBC: n sääntöjen mukaan Randall menetti yhden pisteen, mikä antoi Chávezille teknisen voiton. Kaksikko kohtasi toisensa 10 vuotta myöhemmin kumiottelussa, jonka Chávez voitti.

Chavez kohtasi Meldrick Taylorin uusintaottelussa, neljä vuotta historiallisen ensimmäisen ottelunsa jälkeen. Chavez voitti hänet kahdeksannessa erässä tyrmäyksellä, joka lähetti Taylorin kehän toiselta puolelta toiselle. Seuraavassa ottelussaan Chavez voitti kolminkertaisen mestarin Tony Lopezin. Vuonna 1995 hän voitti entisen ja tulevan kevyen välisarjan mestarin Giovanni Parisin. Myöhemmin samana vuonna hän puolusti mestaruuttaan ykkössijoitettua haastajaa David Kamauta vastaan, vaikka kärsi avauskierroksella katkoksen. Ennen ottelua Chavez ilmoitti harkitsevansa eläkkeelle jäämistä: ”minulla on ollut paljon ongelmia käsieni ja polvieni kanssa. En todellakaan halua venyttää itseäni enää paljon”, Chávez sanoi. ”Kun niin monta vuotta on treenattu, kaikki rakentuu. En anna sitä, mitä ennen pystyin antamaan. Taistelen De La Hoyaa vastaan isosta rahasta ja jään eläkkeelle.”

Chávez vs. De La HoyaEdit

7.kesäkuuta 1996 Chávez kohtasi Oscar De La Hoyan. Chávezin vasemman silmän ylle ilmestyi ensimmäisen erän ensimmäisellä minuutilla suuri haava, joka sai monet olettamaan sen, minkä Chávez myöhemmin vahvisti—että viilto tapahtui aiemmin harjoituksissa ja se avattiin uudelleen ottelussa. Kova verenkierto sai lääkärin keskeyttämään ottelun neljännessä erässä. Ennen lopullista uusintaotteluaan vuonna 1998 Chávez totesi aina, että De La Hoya ei ollut voittanut häntä, vaan että hänen harjoittelussa kokemansa haava oli todellinen syy ottelun keskeytymiseen. Seuraavassa ottelussaan Chávez voitti entisen mestarin Joey Gamachen uransa 100. ottelussa.

Chávez vs. GonzálezEdit

Chávezin kyynärpäävamma on pakottanut siirtämään otteluaan Gonzálezia vastaan. Ottelu oli suunniteltu 25. lokakuuta 1997.

vuosi sen jälkeen, kun De La Hoya siirtyi välisarjaan vuonna 1997, Chávez otteli Miguel Ángel Gonzálezia vastaan vapautuneesta WBC-liiton kevyen välisarjan tittelistä. Ottelu päättyi tasapeliin. Uusintaottelussa De La Hoyaa vastaan WBC-liiton välisarjan vyöstä syyskuussa 1998 De La Hoya voitti 8.erässä TKO: n. De La Hoyasta Chávez totesi vuosia myöhemmin: ”minulla ei ole mitään häntä vastaan, vaikka hän voitti minut kahdesti. En kanna kaunaa häntä kohtaan… De La Hoya oli minua nuorempi ottelumme aikana, ja olin juuri lopettamassa nyrkkeilyä. Jos Oscar ei olisi otellut kanssani, hän ei olisi ollut mitään nyrkkeilyssä.”Chavez puhui sparraussessiostaan De La Hoyan kanssa kuusi vuotta ennen heidän ensimmäistä otteluaan ja totesi:” sparrasin hänen kanssaan ja pudotin hänet toisessa erässä oikealla kädellä. De la Hoya oli lapsi… sinä päivänä koulutuksen jälkeen hän jäi ja menimme ulos syömään, annoin hänelle noin $300 – $400 taskustani auttaa häntä ulos.”

eläköityminen ja jäähyväisottelut

tämä elävän ihmisen elämäkerran osio ei sisällä viittauksia tai lähteitä. Auta lisäämällä luotettavia lähteitä. Riitaisa materiaali elävistä ihmisistä, joka on toimittamatonta tai huonosti hankittua, on poistettava välittömästi.
Etsi lähteet: ”Julio César Chávez” -news · newspapers · books · scholar · JSTOR (elokuu 2016) (Opi miten ja milloin poistaa tämä malliviesti)

Chavez voitti kaksi ensimmäistä otteluaan vuonna 1999 ennen kuin hävisi tuolloin 32-vuotiaalle Willy Wiselle 10 kierroksen yksimielisellä päätöksellä. Vuonna 2000, 38-vuotiaana, Chávez haastoi kevyen välisarjan mestarin Kostya Tszyun. Chavez hävisi ottelun 6.erän TKO: n kautta. Chávez lopetti uransa voitettuaan Terry Thomasin Meksikon Ciudad Juárezissa vuonna 2001. Kuitenkin 24. marraskuuta 2003 hän palasi eläkkeelle kostaakseen aikaisemman tappionsa Willy Wiselle tyrmäten Wisen kahdessa erässä Tijuanassa, Meksikossa. Huhtikuussa 2004 Chávez palasi kehään, sillä hän väitti jälleen jäävänsä viimeiseksi esiintymisekseen. Tuossa ottelussa lempinimellä Adiós, México, Gracias (Hyvästi, Meksiko, kiitos) hän voitti entisen valloittajansa Frankie Randallin kymmenen erän päätöksellä. 28. toukokuuta 2005 Chávez astui jälleen nyrkkeilykehään, voittaen Ivan Robinsonin kymmenessä erässä Staples Centerissä (tämä ottelu televisioitiin Showtime Championship Boxingilla). Syyskuun 17, 2005, at U. S. Airways Center Phoenix, Arizona, Chávez kärsi TKO tappio siihen asti vähän tunnettu Grover Wiley vuonna 115.ottelu uransa, eläkkeelle hänen nurkassa ennen alkua 5. kierroksella, kun hän loukkasi oikean kätensä. Ottelun jälkeen Chávez kertoi promoottorilleen Bob Arumille, että tällä kertaa hän ehdottomasti vetäytyy nyrkkeilystä. Hänen tappionsa kosti kaksi vuotta myöhemmin hänen poikansa Julio César Chávez Jr., joka tyrmäsi Wileyn ottelun kolmannessa erässä.